Badrumsrenovering Stockholm

Stockholms kakelspecialister

F Lindströms Plattsättning

Duschväggar av glas har fått ett stort genombrott sedan de blev populära under 90-talet. Fördelen med dessa är att de kommer utan irriterande trösklar som man kan snava över. De flesta vill gärna ha både dusch och badkar i sitt badrum när de renoverar det, men det är långt ifrån alla som får plats med båda delarna. För det mesta när man står där i valet och kvalet, är det då duschen som väger tyngst och då står också dessa glasdörrar ofta på önskelistan. De är dessutom mycket enkla och stilrena och passar i stort sett i vilket badrum som helst. Men givetvis slutar det inte vid glasdörrar. Du kan fortfarande välja de mer traditionella plastdörrarna, färgade väggar o.s.v. I den här artikeln ska vi gå in närmare på duschväggar och hur man kan installera dem.

Duschväggar av glas

Vi börjar med de snygga glasdörrarna som de flesta väljer numera. De har ersatt duschkabinerna i plast som ofta kommer i flera väggar som man kan vika in och ut. Vissa är orörliga och består bara av fyra väggar så att man liksom står i en skrubb av genomskinlig plast när man duschar. Fördelen med glasdörrar är många. Dels är de snyggare och man ser dessutom hela duschen. Detta är bra om själva duschen är fräsch och badrummet nykaklat.

Glasdörrar ser lyxigare ut och är också lättare att rengöra. Mögel fäster inte lika lätt på dem. Det enda du behöver göra är att ta bort kalken lite då och då med ett rengöringsmedel och skrapa. Med en glasdörr slipper du även den avancerade städningen som innebär många små hörn och vrår där smuts samlar sig. Har du glasdörrar kan du också ha ett badkar samtidigt om du fäster väggen utmed badkarskanten. Sätt bara glasdörren vid yttre sidan och vrid den utåt eller inåt när du stiger in respektive ut ur duschen.

Färgade duschväggar

Ibland kan man tycka att det skulle passa bättre med färgade duschväggar. Man kanske inte vill synas så lätt när man duschar och då kan man välja en glas- eller plastdörr med mörkare nyans. Inte sällan köper folk duschväggar i en grå nyans. Detta är särskilt snyggt när man har ett mörkt badrum och väggarna har svart eller grått kakel. Genom en färgad duschdörr får man mer intimitet och behöver inte vara orolig om någon helt plötsligt skulle stiga in i badrummet.

Duschväggar med gummilister eller inte

En del väggar har gummilister längst ned medans andra består helt av glas. En gummilist kan vara fördelaktigt då du ibland kan klämma tårna mellan nedersta delen av dörren och golvet när man vrider ut den för att gå ur duschen. Med gummilister rinner heller inte vattnet ut lika lätt. I övrigt är gummilister mest en smaksak då somliga anser att de förstör intrycket av lyx. Efterfrågan ökar på de väggar utan gummilister, eftersom de nästan ser ut att sväva mellan golvet och taket. Då brukar också glaset eller duschväggen vara betydligt tjockare. Ett tunt glas kan göra saker och ting enklare om det finns en liten gummilist längst ned och det förstör inte intrycket lika mycket som en vägg av tjockare glas. Om du ska välja gummilister eller inte är helt upp till dig och det kan också ha att göra med vilket golv du har.

"Tänk på att dessa minimalistiska duschar ofta kräver ett golv med perfekt lutning för att fungera på bästa sätt."

Om man ska säga det enkelt, så är ett plattare golv med svagt golvfall betydligt enklare om man vill ha ett större duschutrymme. Det allra bästa är att ha ett kaklat golv. Då behöver du inte bekymra dig om att dörren fastnar i golvet och att du snavar på dörren.

Hur fäster man sin duschvägg?

Beroende på hur ditt badrum ser ut, måste du tänka efter hur du ska fästa dina duschväggar. Det finns många olika alternativ som du kan välja mellan. Tänk också på var du har golvbrunnen och placera din duschvägg så att vattnet rinner ned korrekt. I större badrum brukar de vara placerade längre bort från hörnet. Här följer några alternativ var du kan sätta dina duschväggar:

  • Väggen i en nisch
  • Duschväggen mitt på väggen
  • Ha din duschvägg i ett hörn
  • Skjutdörrar

Om du har ett stort badrum, kan du gärna placera duschväggen utmed ena långsidan på badrummet. Detta blir en så kallad walk-in dusch där du bara kan kliva rakt in. Om du inte vill ha en öppen ingång, kan du välja skjutdörrar, antingen av glas eller av plast. Långsmala badrum brukar få mer plats om du placerar duschväggen i en nisch längst bort i rummet. Det blir också en snygg rumsavdelare. Sedan är frågan hur mycket utrymme du vill ha mellan golv och vägg. Ju mer utrymme desto mer vatten kan rinna ut om väggarna är nära varandra, men ju plattare golv, desto lättare blir det att hålla vattnet inom duschutrymmet.

5 Dec 2017